2015/12/15

Ny studie: Spela Tetris i 3 minuter och slipp ditt sug efter alkohol, droger, sex etc.

Av Per Carlbring

Har du någonsin kommit på dig själv att sitta och längta efter något så intensivt att det varit svårt att koncentrera dig på det du egentligen ska göra? I en artikel i tidskriften Addictive Behaviors publicerades i dag en studie av fyra Australienskiska forskare (se referensen nedan).

Forskarna lät 31 personer slumpmässigt delas in i två grupper. Båda fick en liten iPod som de skulle bära med sig. Den första gruppen skulle 7 gånger om dagen i en veckas tid svara på SMS-liknande meddelanden om hur starkt sug de hade (”Have you indulged in the item you reported craving previously?”) och om de fallit för frestelsen att exempelvis dricka alkohol.

Den andra gruppen fick samma frågor, men efter var och en av dessa uppmanades de att spela Tetris i iPoden i 3 minuter. Om spelet tog slut före dessa 3 minuter startade ett nytt.

Efter försöksveckan var det tydligt att den grupp som förutom att svara på dessa frågor också hade spelat Tetris minskade sitt sug signifikant.

Kan det vara så enkelt att bara spela lite Tetris? Författarna tar upp både styrkor och svagheter med studien, men avslutar med att det mycket väl kan finnas viktiga lärdomar av försöket även i andra grupper än de universitetsstudenter som de gjorde detta försök på.

”Hur många föräldrar drar fram en stol och sätter sig och hejar på barnet när hen spelar datorspel? Inte många.”

Citatet ovan är hämtat från den tankeväckande debattartikeln i DN (”Varför är fotboll så mycket viktigare än datorspelande?”) av Daniel Kardefelt-Winther.

Referens till artikeln:
Skorka-Brown, J., Andrade, J., Whalley, B., & May, J. (2015). Playing Tetris decreases drug and other cravings in real world settings. Addictive Behaviors, 51, 165-170. doi: 10.1016/j.addbeh.2015.07.020